Olijfboom

Olea Europaea

Voorgedragen door Lotte van Dieren

placeholder
Tree

Geschiedenis

Lotte van Dieren heeft deze boom als klein olijfje, ruim 10 jaar geleden gekocht in Lochem. Dit heeft zij samen gedaan met haar nu overleden moeder. Ze hebben deze boom gekocht voor op het dakterras bij Lotte haar eerste eigen appartement in Amsterdam. Hierna is de boom overal mee naartoe verhuisd, naar Amsterdam en daarna weer terug naar Lochem.

Eenmaal weer terugverhuisd naar haar 'roots' in Lochem, heeft ze de olijfboom in de volle grond geplaatst, als icoon voor 'thuis'. Na enige tijd is de boom gesetteld in de nieuwe omgeving en is zij mooier dan ooit tevoren.

placeholder
Tree

Huidige situatie

De boom floreert in alle opzichten, wat ook te zien is aan de hoeveelheid vruchten die zij draagt. Het voelt voor Lotte als een weerspiegeling van haar eigen ontwikkeling, waarbij na het overlijden van haar moeder 3 jaar geleden het verdriet zorgde voor persoonlijke ontwikkeling.

Lotte voelt zich krachtig en levend, en maakt steeds vaker keuzes waarbij ik floreer. Iedere keer als ik naar buiten kijk en mijn prachtige olijf zie besef ik me wat een geluk ik heb gehad en heb in mijn leven.

placeholder
Tree

Waarom deze boom in Eenwoud hoort

Lotte draagt deze boom voor omdat de boom voor haar voor het leven staat. Ze merkt dat familie en vrienden die bij mij komen net zo genieten van de kracht en pracht van deze boom. Ze vind het een bijzonder mooi idee dat nog zoveel anderen gedurende hele lange tijd ook van haar (nazaten) kunnen genieten.

placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Iedere keer als ik naar buiten kijk en mijn prachtige olijf zie besef ik me wat een geluk ik heb en heb gehad in mijn leven

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Lotte van Dieren, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige olijfboom.

Tree
Person standing.

De Olijfboom

De olijfboom komt oorspronkelijk uit mediterrane klimaatlanden zoals Italië en Griekenland. De Olijfboom kan wel 2000 jaar oud worden. De bloeiperiode van de olijfboom is tussen april en mei. De olijven kunnen groen tot violetzwart worden. De lengte van de olijfboom tikt soms wel 10 meter aan. Aan de linkerkant zie je een representatie van de gemiddelde olijfboom en een gemiddelde lengte van de mens.

Wist je dat?

In Nederland is er volgens https://www.monumentaltrees.com/nl/nld-olijf/ maar één olijfboom te vinden die deze status heeft behaald! Misschien kunnen we met Eenwoud dat getal ophogen!

Tree
Person hugging 22,18 % 77,82 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensOlijfboom

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens. Voor het groeien van olijven is veel water nodig, dus je kunt je voorstellen dat zo'n boom best dorstig kan zijn.