Perenboom

Pyrus Communis

Voorgedragen door Marieke van Ooijen

placeholder
Tree

Introductie

Marieke van Ooijen haar vader kwam uit een groot gezin met 8 kinderen. Zijn vader was eigenaar van Tapperij van Ooijen, een kroeg in Lichtenvoorde. De karakteristieke boom staat op de gezellige binnenplaats van de kroeg die 3 generaties in Marieke haar familie was. De familie is gehecht aan de boom. Er zijn vele dingen veranderd in de loop der jaren, maar de boom bleef staan.Vele liefdes zijn ontstaan onder de perenboom tijdens de vele feestdagen, feestjes, en op het terras. Marieke haar vader zei altijd: als de perenboom kon horen waren er veel verhalen bewaard gebleven.

De vader van Marieke heeft 47 jaar met hart en ziel de kroeg gerund. Hij was volgens haar de beste kroegbaas die er is. In september 2019 is de kroeg verkocht en is dus fysiek geen onderdeel meer van de familie van Ooijen. Ruim een half jaar daarna is heel spijtig Marieke haar vader overleden. Ze had hem nog zo graag fluitend onder de perenboom zien zitten genietend van zijn rust. De perenboom staat er nog steeds en blijft er staan op een unieke historische plek in het centrum van Lichtenvoorde.

placeholder
Tree

Kop 2

De boom neemt een belangrijke plek in in onze familie , neemt veel verhalen met zich mee en brengt bovenal mensen samen. Een stuk geschiedenis in Lichtenvoorde dat herinnert moet blijven worden.

Haar oom Willem heeft al enten van de boom gemaakt. Maar omdat Marieke haar eigen tuin niet geschikt is om een perenboom mooi groot te laat groeien, is een plek in het Eenwoud bos een geweldig alternatief om de geschiedenis te laten voortleven.

placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
De boom neemt een belangrijke plek in in onze familie, neemt veel verhalen met zich mee en brengt bovenal mensen samen.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Marieke van Ooijen, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige perenboom.

Tree
Person standing.

De Perenboom

De perenboom is een Loofboom. Dat houdt in dat hij in de winter zijn bladeren verliest. De perenboom is een vrij kleine boom — hij kan maar tot 15 meter groot worden. In deze illustratie zie je hoe groot ze is in vergelijking tot de gemiddelde mens. In de maand mei komen er witte bloemen aan de boom. Ook wel bekend als bloesem. Daarna groeien er peren aan de boom, die je vanaf oktober rijp kunt plukken van de boom. Mooi meegenomen.

Wist je dat?

Tree
Person hugging 50,44 % 49,56 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensPerenboom

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens. Bomen gebruiken veel water en ze zwakken harde windstoten ook af.