Rode Beuk

Fagus Sylvatica 'Atropunicea'

Voorgedragen door Marian van Ast

placeholder
Tree

Liefde in de natuur

Marian van Ast heeft deze beukenboom zelf geplant. Dit heeft ze gedaan op deze specifieke locatie, omdat het een plek is waar Marian vaak met haar kinderen en man naartoe gaat.

Marian wilt dat de liefde die voor haar familie groeit, zichtbaar is in de groei van deze boom.

Wanneer Marian er niet meer is zal dit dan een gedenkplaats zijn voor haar familie. Het planten van de boom heeft de familie samen gedaan en ze gaan er regelmatig heen om de groei te volgen.

placeholder
Tree

De beuk in het bankje

De familie heeft de boom geplant op een mooie stille plek op de Veluwe. De locatie heeft voor Marian een grote betekenis. Toen ze 20 was, net zo oud als haar jongens nu zijn, heeft ze daar in die tijd veel gewandeld en paardgereden. In die periode van haar leven ben is ze erg veel in het bos geweest en is het iedere keer weer een thuisgevoel als ze daar terugkomt. Marian noem het soms ook wel mijn bos.

Voor Marian is dit een heel persoonlijk verhaal waarin ze de boom hopelijk nog veel jaarringen zelf mag gaan bewonderen.

placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Ik wil dat mijn liefde die groeit voor mijn cadeaukinderen zichtbaar wordt in de groei van deze beukenboom.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Marian van Ast, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige rode beuk.

Tree
Person standing.

De Beukenboom

De beukenboom is familie van de napjesdragers. In deze familie zitten onderandere de zomereik, de rode beuk en de treurbeuk. Alle bomen in deze familie worden gekenmerkt met hetzelfde soort zaad: de eikel. De boom zelf kan tot een lengte groeien van 35 meter hoog, en heeft een levensverwachting van maar liefst 400 jaar! De eikels van deze familie kunnen 2 tot 3 centimeter groot worden en deze beuk bloeit meestal in begin mei.

Wist je dat...

...het hout van beukenbomen vaak binnenshuis gebruikt wordt? Het splintert niet en is dus ideaal om meubels of kinderspeelgoed van te maken. Door de dichte structuur komt er geen stof in het hout, wat ook ideaal is voor het maken van houten keukengerei.

Tree
Person hugging 65,51 % 34,49 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensRode Beuk

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens. Wist je dat van zo'n 90% van de wereldvoorraad zoet water in Antarctica ligt?