Rode Beuk

Fagus Sylvatica 'Atropunicea'

Voorgedragen door Geert van Pelt

placeholder
Tree

Geschiedenis

Sinds 5 jaar woont Geert van Pelt in het Rooi Hartenpark. Hij woont achter het voormalige klooster van de Rooi Harten, zoals ze in Tilburg werden genoemd.

Het klooster werd in 1892 gesticht en in 1890 zijn daar drie rode beuken geplant. Samen hebben ze de opkomst en de neergang van de orde meegemaakt.

Deze bomen ziet Geert vrijwel dagelijks en vormen een prachtig trio met een bijzonder uitstraling.

Geert draagt deze drie bomen voor omdat ze al 130 jaar onafscheidelijk zijn en het lijkt hem bijzonder om hun nakomelingen in het Eenwoud te laten opgroeien.

placeholder
Tree
placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Deze rode beuken vormen een oud, onafscheidelijk en prachtig trio met een bijzondere uitstraling.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Geert van Pelt, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige rode beuk.

Tree
Person standing.

De Rode beuk

De Rode Beuk is familie van de beukenbomen, deze soort kan wel tot 400 jaar oud worden! Omdat deze bomen zo oud kunnen worden hebben ze al heel wat meegemaakt. Als bomen konden praten kregen wij de mooiste verhalen te horen. Tevens is de Rode Beuk ook geen kleine boom. Hij wordt maar liefst 25 tot 30 meter hoog. In deze illustratie krijg je een idee van hoe groot dat is in vergelijking tot de mens.

Wist je dat?

De treurbeuk is eenhuizig, dat houdt in dat ze mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom groeien. De bestuiving vind plaats door de wind. Het vliesje van de beukennoot kan in grote hoeveelheiden bij consumptie giftig zijn. Vooral paarden zouden hier gevoelig voor zijn.

In Nederland is er een Rode Beukenboom die 170 jaar oud is en de dus de status van monumentale boom heeft behaald. Dat houdt in dat deze boom speciale bescherming krijgt van de gemeente; zo heb je een bepaalde vergunning nodig om dichtbij de boom te mogen kappen of straten te leggen.

Tree
Person hugging 65,51 % 34,49 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensRode Beuk

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens. Één boom kan meer dan 250 plant- en diersoorten ondersteunen, dat zijn heel wat symbioses onder één boom.