Over Eenwoud

Stel je voor: Nazaten van bomen, misschien ook een van jou, die de komende 1000 jaar met elkaar gaan samenleven. Je plaatst ze bij het Brabantse Landpark Assisië; gesticht als wereld in het klein, vanuit broederschap en met respect voor mens, natuur en samenleving. Kunstenaar Lobke Meekes smeedt dit samen met jou tot Eenwoud: een uniek bos, waarbij individuele bomen, met allemaal een eigen verhaal, zich verbinden tot een groeiend netwerk voor toekomstige generaties. Als blik op de toekomst in een gebied waar natuur en samenleven al 110 jaar centraal staan.

Eén boom is geen bos; samen vormen bomen een bos en leven hierin als een samenleving. Bij een stevige wind vangen ze elkaar op met hun kronen, ze wisselen voedingsstoffen uit en blijken bovendien informatie te kunnen opslaan in hun wortels. Als bomen de tijd krijgen langzaam te groeien kunnen ze heel oud worden; wat een boom van 400 jaar oud heeft meegemaakt, is voor mensen nauwelijks te bevatten. In Eenwoud groeien de zaden van die bomen, ieder met hun eigen levenservaring, van jongs af aan samen en vormen een nieuwe samenleving.

Han Oomen

Zomereik

Geert van Pelt

Rode Beuk

Marco Lichtenberg

Appelboom

Marian van Ast

Rode Beuk

Popko Cuperus

Groene treurbeuk

Marieke van Ooijen

Perenboom

Lotte van Dieren

Olijfboom

Katrien van’t Hooft

Trompetboom

Gönül Hettema-fidan

Appelboom

Annemiek van Moorst

Zomereik

Michiel Bussink

Rode Beuk

Bart van Doveren

Valse Christusdoorn

Leef je mee?

Je kent vast en zeker een boom die voor jou van betekenis is. Een rimpelige oude baas, een boom die herinneringen naar boven brengt, die symbool staat voor iets of iemand of eentje met een bijzonder levensverhaal. In Eenwoud vormen de nazaten van deze voorgedragen bomen, met al hun eigen ‘verhalen en herinneringen’ een nieuw bos. Iedereen kan meedoen! Zo krijg je een ongekende kans om langzaam een nakomeling te zien opgroeien van jouw voorgedragen boom, die al zijn levenservaring, kennis en overlevingsstrategie doorgeeft in een nieuwe gemeenschap. Een bijzondere manier om uit te vinden hoe wij met elkaar kunnen samenleven.

Landpark Assisië, halverwege de N65 tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch, is hiervoor de ultieme locatie. Het is gesticht door de broeders Penitenten: pioniers die vanuit het gedachtengoed van Franciscus van Assisië in dit park met ziel en zaligheid zorg, onderwijs en onderdak boden aan mannen met een verstandelijke beperking. Niet alleen de ontwikkeling van eigen unieke gaven en talenten en het horen bij een groep (‘broederschap’) stonden hierin centraal, ook de liefde voor en verwondering over de natuur waren kenmerkend.

Deze grondslagen vormen de uitgangspunten van Eenwoud. Vanaf een afstand terugkijkend naar de aarde is Eenwoud een groene spot die, naarmate de bomen ouder worden, steeds dichter wordt, met een voller bladerdek, steeds meer een geheel, een eenheid, eenwoud. De overeenkomsten en relatie tussen mensen en bomen komen hierin bovendien tot uiting.

Mensen en bomen leven als samenleving en hebben elkaar nodig om te overleven. Als onderdeel in de strijd tegen de klimaatproblematiek. Als blik op de toekomst in een gebied waar de natuur al 110 jaar centraal staat. Als plek van tijd, rust en ruimte.

Plaats een boom in Eenwoud →