Appelboom

Malus Domestica

Voorgedragen door Gönül Hettema-fidan

placeholder
Tree

Introductie

Katrien haar voorgedragen boom staat bij haar buurman, dat is dus de eigenaar van de boom. Hij staat op de plek van de kas van Valkeneinde, in Maasbergen. Valkenheide is een landgoed dat ruim 100 jaar geleden is opgericht voor de opvang van moeilijk opvoedbare jongeren. Zij kregen hier een strenge opvang en leerden ook een vak. Ze verbouwden hun eigen eten ook op het terrein en deze kas was daar een onderdeel van.

Toen Katrien en haar familie hier kwamen wonen in 2011 was de kas leeg en het terrein verwaarloosd. Sinds een jaar of zes is Jan van der Hoorn hier komen wonen, en heeft de kas en de kwekerij weer in ere herstelt.

placeholder
Tree

Introductie

Katrien is erg gelukkig op deze prachtige plek waar mooie natuur en sociale verbondenheid bij elkaar komen. In de zomer is de boom een plaatje in het grotere geheel, waar Katrien en haar familie dagelijks langs lopen. Vooral door de mooie vorm, de bladeren en de bloemen.

Ook heeft de boom mooie eigenschappen, zoals een vliegen- en muggen werend effect, waardoor het heerlijk is om eronder te verblijven. De boom heeft ook een prachtige schors met allemaal hoekjes en gaatjes. Daar heeft Katrien haar buurman dus een klein Boeddhabeeldje in gezet. Het is de boom waar hij altijd onder uitrust van zijn werk op de kwekerij, en bij warm weer in de zomer slaapt hij er ook onder. Soms drinken we een kop koffie onder de boom.

Ik denk dat hij prachtig zou passen in het Eenwoud. Vooral als hij ruimte krijgt om te groeien en niet gesnoeid wordt.

placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Dit is de plek waar hij altijd uitrust van het zware werk op de kwekerij.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Gönül Hettema-fidan, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige appelboom.

Tree
Person standing.

De Zomereik

De Eik is een van de dominante boomsoorten in West-Europese bossen. Eiken hebben licht nodig om te ontkiemen en te groeien tot een boom. Wist je dat eiken afhankelijk van de standplaats 15 tot 25 meter hoog kunnen worden en soms ook wel de 40 meter kunnen behalen als de omstandigheden optimaal zijn. Doordat deze grote boom vaak boven andere bomen uitsteekt kan hij gemakkelijk veel licht opvangen. Dit is echt een uitgesproken licht minnende boomsoort! Op de visualisatie aan de linkerkant krijg je een idee hoe groot deze bomen kunnen worden in vergelijking met de gemiddelde mens.

Wist je dat?

Wist je dat er in Nederland maar 4 van 7000 verschillende soorten eikenbomen van dit soort leven met een monumentale status? Dat zijn er weinig — maar met Eenwoud kunnen wij hier verandering in maken!

Tree
Person hugging NaN % NaN % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensAppelboom

Hierboven vind je een visualisatie van het waterverbruik van de gemiddelde boom in vergelijking met dat van de mens. Bomen gebruiken veel water! maar je krijgt er ook veel voor terug. Één van de belangrijkste is natuurlijk zuustof.