Trompetboom

Catalpa Bignonioides

Voorgedragen door Katrien van’t Hooft

placeholder
Tree

Mijn V-boom

Gonül, noemt deze boom haar V-boom.

De boom ligt in het Mheenpark in Apeldoorn. Gonül en de boom hebben elkaar vlak na de corona-uitbraak leren kennen. Ze had last van heimwee en kon vanwege de maatregelen niet even naar Turkije gaan, waar ze geboren en getogen is.

placeholder
Tree

Thuisgevoel

Gonül is altijd bezig geweest met het onderwerp "thuisgevoel". Toen ze haar V-boom, een Nederlandse eik, voor de eerste keer tegen kwam, stond ze stil en stelde ze haarzelf spontaan de vraag: Wat voor keuzes maak je in het leven? Ga je linksaf of rechtsaf? Ben je Turk of Nederlander. Wat ben je eigenlijk? Moet je een keuze maken?

placeholder
Tree

Thuisgevoel

Gonül voelde een sterke verbinding met de boom, alsof hij mijn gids was. Ze keek naar zijn majestueuze takken en stam - zo indrukwekkend! Langzaam kwam ze tot het inzicht dat ik geen keuze hoef te maken, niet de ene boven de andere identiteit hoef te stellen, maar dat het gaat over het accepteren dat ze al meerdere identiteiten heb, als meerdere takken aan een boom. Zij is die boom die zich overal in de natuur thuis voelt, zijn wortels meeneemt en tegelijkertijd nieuwe wortels ontwikkelt. Ik ben er en ik mag er zijn.

De rust in haarzelf en het één voelen met de natuur — wat ik vanuit mijn kindertijd heel goed ken — kwamen langzaam terug. Ze koestert haar relatie met haar "gids" en de overeenkomst in hun verhaal. Daarom draagt Gonül deze boom voor voor het prachtige project 'Eenwoud'.

placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Ik koester mijn relatie met mijn 'gids' en de overeenkomst in ons verhaal. Daarom draag ik deze boom voor voor het prachtige project Eenwoud.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Katrien van’t Hooft, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige trompetboom.

Tree
Person standing.

De Trompetboom

De trompetboom heeft zijn naam te danken aan het feit dat de bloemen op een soort trompet lijken. Deze boom kan wel tot 150 jaar oud worden, met een lengte van 10 tot 15 meter hoog. In deze illustratie heb je een idee hoe groot deze boom is in vergelijking tot de mens. De bloeiperiode van de trompetboom is tussen juni en juli. De vruchten van deze boom kunnen wel 20 tot 40 cm lang worden!

Wist je dat?

De botanische naam Catalpa is afgeleid van het Cherokese 'catawba'. De inheemse volkeren van Amerika gebruikten delen van deze boom als geneesmiddel.

Er zijn maar liefst 18 monumentale trompetbomen in door heel Nederland verspreid. Dit is een klein aantal, aangezien er in totaal wel 7000 monumentale bomen door in Nederland staan. Wie weet kunt u ons helpen dit getal te verhogen?

Tree
Person hugging 22,18 % 77,82 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensTrompetboom

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens.