Groene treurbeuk

Fagus Sylvatica 'Pendula'

Voorgedragen door Popko Cuperus

placeholder
Tree

Een knuffel van grote armen

Van deze monumentale groene treurbeuk wordt Popko altijd erg vrolijk. Hij kent de boom al 53 jaar en ziet hem bijna wekelijks.

Voor hem blijft het een overweldigende ervaring, om eronder te staan en omringd te worden door de hangende takken en balderen. Voor Popko voelt het als een afgesloten ruimte, waarin de kleur en lichtinval, afhankelijk van het weer en het seizoen, altijd anders is.

Popko heeft de nazaten van deze boom erg graag in Eenwoud, omdat er voor hem in geen enkel woud een groene treurbeuk mag ontbreken.

placeholder
Tree
placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Het blijft een overweldigende ervaring om er onder te staan, omringd door de hangende takken en bladeren.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Popko Cuperus, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige groene treurbeuk.

Tree
Person standing.

De Groene Treurbeuk

De Groene Treurbeuk is familie van de beukenbomen. Deze boom valt onder dezelfde categorie als de rode beuk, dankzij de vorm van de boom. Deze boom kan groeien tot maar liefst 150 meter hoog. Doordat deze bomen zo hoog worden hangen de takken heel erg naar beneden. Ze zien er een beetje zielig uit, dus vandaar de naam treurbeuk. In deze illustratie krijg je een idee van de schaal van deze boom in vergelijking tot de gemiddelde mens.

Wist je dat?

De treurbeuk is eenhuizig, dat houdt in dat ze mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom groeit. De bestuiving vind plaats door de wind. Het vliesje van de beukennoot kan bij consumptie in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn. Vooral paarden zouden hier gevoelig voor zijn.

Tree
Person hugging 65,51 % 34,49 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensGroene treurbeuk

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens. Bomen gebruiken veel water en ze filteren 1/4e van alle fijnstof uit de lucht. Super gezond voor je dus!