Appelboom

Malus Domestica

Voorgedragen door Marco Lichtenberg

placeholder
Tree

Onder de appelboom

Dit is de appelboom van Marco Lichtenberg. De boom staat in zijn tuin. Hij en zijn familie hebben de boom nog nooit gesnoeid en elk jaar geeft de boom meer appels. Deze appels gebruiken ze regelmatig om een appeltaart van te maken en om appel-partjes te drogen.

Marco vind het erg leuk dat de druivenrank naast deze boom tegen een muur omhoog groeit. Elk jaar doet de boom flink zijn best om te groeien, en elk jaar lukt dat weer.

Voor Marco en zijn familie is deze boom een teken dat de natuur haar eigen weg wel vindt, ook zonder dat de mens ingrijpt

placeholder
Tree
placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Voor ons is deze boom een teken dat de natuur haar eigen weg wel vindt, ook zonder dat de mens ingrijpt.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Marco Lichtenberg, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige appelboom.

Tree
Person standing.

De Appelboom

De welbekende Appelboom heeft een levensverwachting van maar liefst 25 tot 30 jaar, ze kunnen een hoogte bereiken van ongeveer 5 tot 8 meter. Dat is best wel klein! Aan de linkerkant zie je een visualisatie van de gemiddelde appelboom in vergelijking met de mens. De bloeiperiode van deze boom is in mei en de vruchten hebben een ovaal achtige eivorm. De boom houdt niet van een te natte bomen, maar wel een erg voedselrijke bodem.

Wist je dat...

...appelbomen ook kunnen lijden aan kanker? De zogehete Nectria galligena is een schimmelziekte. Dit kan fataal zijn voor de boom waarbij de cellen doodgaan en de sapstromen vanaf die plek uit de boom vloeien.

In Nederland zijn er op dit moment geen monumentale appelbomen! Doneer jouw appelboomzaadjes aan Eenwoud en wie weet wordt dit wel de eerste monumentale appelboom van Nederland!

Tree
Person hugging NaN % NaN % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensAppelboom

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens. Grote bossen zorgen ervoor dat de grond vruchtbaar wordt. Tevens gebruiken bossen ook veel water maar daar krijg je veel voor terug!