Valse Christusdoorn

Gleditsia Triacanthos

Voorgedragen door Bart van Doveren

placeholder
Tree

Introductie

Ik heb deze boom ongeveer 30 jaar geleden als kleine boom gekocht in Venhorst, vanwege zijn enorm mooie kleur in het vroege voorjaar. Echt een plaatje. De boom was zelfs geliefd door ransuilen die er een roestplaats in hadden. De naam van de boom is gladitia sunburst. Helaas in 2017 begon zich het eerste verval af te tekenen. Ik heb er een boomexpert bijgehaald en die constateerde dat hij aangetast was door een ziekte en niet meer te redden zou zijn. Hij is toen met behulp van een hoogwerker over het huis heen gekapt. Echt zonde. Maar gelukkig heb ik er een stek van. Ik hoop dat deze opgenomen wordt in het Eenwoud.

placeholder
Tree

Waarom deze boom in Eenwoud hoort

Ik draag deze boom voor omdat het een geweldig mooie boom is en op een zeer bijzondere plek verder kan gaan wortelen, en hopelijk gaat uitgroeien naar een nog mooier plaatje als wat ik er van heb. Ik heb zelf 45 jaar op het Landpark met veel plezier mogen werken en fiets nu nog bijna wekelijks, samen met mijn vrouw, over deze bijzondere buitenplek. Dat is steeds weer genieten en herinneringen ophalen.

placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Dat is steeds weer genieten en herinneringen ophalen.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Bart van Doveren, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige valse christusdoorn .

Tree
Person standing.

De Valse Christusdoorn

De Valse Christusdoorn is familie van de loofbomen. Ze kunnen maar liefst 10 meter hoog worden. De bloeimaand van deze boom is juni. In de winter verliest de boom zijn bladeren en gaat hij in een winterslaap. Ze kunnen ontzettend goed tegen strenge vorst. Deze loofbomen houden van zowel droge als vochtige bodems. Je kan deze boom herkennen aan zijn opvallende peulvruchten die lijken op doperwten in een schil. In de herfst krijgt deze boom een mooie kleur van groen naar helder geel.

Wist je dat?

De zoete zaden van een Valse Christusdoorn eetbaar zijn. Van de bloemen en zaden maakte men vroeger een pap om aan voedsel een zoete smaak te geven. De zaden worden ook graag door dieren als muizen, marters en eekhoorns gegeten. In Amerika brouwde men vroeger bier van de zaden.

Tree
Person hugging 41,60 % 58,40 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensValse Christusdoorn

Hierboven vind je een visualisatie van het waterverbruik van de gemiddelde Christusdoorn in vergelijking met die van de mens. Wist je dat de wateropname van bomen zeer temperatuur- en klimaatafhankelijk is? Ook de grootte van de boom speelt een belangrijke rol in het dagelijkse waterverbruik.