Rode Beuk

Fagus Sylvatica 'Atropunicea'

Voorgedragen door Michiel Bussink

placeholder
Tree

Introductie

De rode beuk van Lettele, hoort bij het dorp. Een imposante rode beuk op het ene centrale kruispunt dat ons dorp met zo'n 600 inwoners rijk is. Geplant tussen 1860 en 1870, volgens het Landelijk register van Monumentale Bomen van de Bomenstichting, toen het kruispunt nog uit zandwegen bestond, met paard en wagen bereden. Officieel is de boom van de kerk: hij staat pal naast de tuin van de pastorie, die weer verbonden is met de Sint Nicolaaskerk ernaast.

Dat kerkgebebouw stamt uit 1894. De rode beuk heeft dus de kerk gebouwd zien worden. Heeft honderden aanplakbiljetten op zijn stam gehad, voor kermissen en dorpsfeesten en de jaarlijkse revue. Tijdens die revue werd een paar jaar geleden de zo beeldbepalende boom, die iedere Lettelenaar, kent bezongen met een tekst, geschreven door de dorpsbard:

placeholder
Tree

Het lied van de boom

Geen mens die nog weet, dat hij er niet stond; met zijn krok'lende wortels, vast in de grond; als baken, als spil in ons dorpse leven; heeft de Beuk zijn machtige armen verheven.

De Beuk stond daar rustig, in wel en in wee; en wuifde zijn takken, met ons leven mee; Het leven gaat verder, wat ligt in 't verschiet?

[Die laatste vraagt is geboren uit bezorgdheid, want een zwam in de stamvoet van de boom, om precies te zijn Dikrandtonderzwam (Ganoderma adspersum), bedreigt de grote rode beuk van Lettele. Direct gevaar levert die de boom nu nog niet op, bleek uit onderzoek, maar dat is een kwestie van tijd.]

Hoe moet het dan verder, ons dorp zwaar gewond?

Straks zit er een gat, waar de Beuk altijd stond.

Laten we hopen en bidden, misschien zelfs in de kerk,

dat hij lang nog blijft staan, met zijn kruin in het zwerk.

Die prachtige boom, ik wil hem niet kwijt

hij is toch waarachtig, onze identiteit

placeholder
Tree
placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
De rode beuk is onlosmakelijk verbonden met mijn leven in en rond het dorp. Een baken in tijd en ruimte, dat er altijd is, of ik me daar nu wel of niet van bewust ben.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Michiel Bussink, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige rode beuk.

Tree
Person standing.

De Rode Beuk

De Rode Beuk is familie van de beukenbomen. Deze soort kan wel tot 400 jaar oud worden! Omdat deze bomen zo oud kunnen worden hebben ze al heel wat meegemaakt. Als bomen konden praten krijgen wij de mooiste verhalen te horen. Tevens is de Rode Beuk ook geen kleine boom. Ze wordt maar liefst 25 tot 30 meter hoog! Op deze illustratie krijg je een idee van hoe groot dat is in vergelijking met de mens.

Wist je dat...

...beukenbomen, wanneer ze teveel aan de zon worden blootgesteld, zich kunnen verbranden? Dit heet schorsbrand en kan de boom intern en extern beschadigen waarna de boom dood kan gaan. Maar even goed insmeren dus.

Tree
Person hugging 65,51 % 34,49 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensRode Beuk

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking met die van de mens. Wist je dat het menselijk lichaam voor ongeveer 65% uit water bestaat? Mensen zijn grote waterzakken!