Zomereik

Quercus Robur

Voorgedragen door Han Oomen

placeholder
Tree

Introductie

Han Oomen noemt deze eik 'onze boom'. Dit is de boom waar hij als kind, samen met zijn ouders en zusjes vele warme dagen heeft gespeeld en vertoefd.

Hij verteld hoe fijn en bijzonder het altijd was om als kind zo'n wijdvertakte boom te ervaren. Han klom erin, verstopte erin en schuilde zich eronder. Op dat moment realiseerde hij niet hoe speciaal het was.

Daarnaast verteld Han, dat hij zich thuisvoelt bij de boom. Dit komt omdat een eik, karakteristiek voor het Brabanste zandlandschap hoort, waar Han woont.

placeholder
Tree

Reden

Han draagt deze boom voor, omdat hij door zijn vorm én ligging bij uitstek een speel- en vertoefboom is. Het vertoeven heeft volgens Han te maken met waar de boom staat: op zacht zand, met prachtig uitzicht op de rest van de reliëfrijke, half open zandverstuiving. Het voelt er voor hem als puur natuur.

placeholder
Tree

Geschiedenis

De eik, die kan mogelijk zijn geplant om verstuiving van dorpen te voorkomen. Hij lijkt te zijn gebruikt voor hakhout, waardoor meerdere stammen ontstonden. Zo verknoopt de boom jeugdsentiment, Brabantse natuur en cultuur.

placeholder
Tree
Tree
Tree
Tree
Tree
Door zijn vorm én ligging bij uitstek is het een speel- en vertoefboom. (...) Dat heeft alles te maken met de locatie: op zacht zand, met prachtig uitzicht op de rest van de reliëfrijke, half open zandverstuiving. Het voelt er als puur natuur.

Nu gaan wij wat dieper in op de boom zelf.

Zojuist heeft u het verhaal gelezen van Han Oomen, wie een uniek verhaal vol met emoties met ons heeft gedeeld en de nazaten van hun gekozen boom overgedagen heeft aan Eenwoud. Hieronder nemen we u mee naar wat meer feitelijke informatie over de boom zelf. Scroll naar beneden en leer meer over de prachtige zomereik.

Tree
Person standing.

De Zomereik

De Eik is een van de dominante boomsoorten in West-Europese bossen, eiken hebben licht nodig om te ontkiemen en te groeien tot een boom. Wist je dat eiken, afhankelijk van de standplaats, 15 tot 25 meter hoog kunnen worden en soms ook wel de 40 meter kunnen behalen als de omstandigheden optimaal zijn? Doordat deze grote boom makkelijk boven andere bomen uitsteekt kan hij gemakkelijk veel licht opvangen. Dit is echt een uitgesproken licht minnende boomsoort! In deze illustratie zie je hoe groot deze boom is in vergelijking tot de gemiddelde mens.

Wist je dat?

Wist je dat er in Nederland maar 4 van 7000 verschillende soorten eikenbomen van dit soort leven met een monumentale status? Dat zijn er weinig — maar met Eenwoud kunnen wij hier verandering in maken!

Tree
Person hugging 50,44 % 49,56 % Gemiddeld liter waterverbruik per dag MensZomereik

Hierboven vind je een visualisatie van het gemiddelde waterverbruik van de boom in vergelijking tot het gemiddelde waterverbruik van de mens. Bomen gebruiken veel water! Maar je krijgt er ook veel voor terug. Het belangrijkste is natuurlijk zuurstof.